In de afgelopen paar dagen zijn er op verschillende plaatsen in Nederland meer dan 15 poederbrieven aangetroffen bij bedrijven, ziekenhuizen en hotels. Motief achter het sturen van poederbrieven is bijvoorbeeld afpersing, waarbij de dader een bedrag in bitcoins eist.

De poederbrieven veroorzaken veel paniek en omdat niet bekend is wat de inhoud van deze brieven is, wordt aangeraden om een verdachte brief niet open te maken of als het open is geweest het poeder zeker niet aan te raken en handen te wassen. De politie dient gewaarschuwd te worden. De veiligheidsdiensten zullen de brief zorgvuldig afvoeren.

 

Identificeer chemische stoffen zonder de brieven te openen!

 

Dagelijks worden er miljoenen brieven verstuurd in Nederland. Het is onmogelijk om al deze brieven te screenen in een sorteercentrum.

Er is nu echter wel een mogelijkheid om verdachte brieven te scannen en te achterhalen of er gevaarlijke chemische stoffen in aanwezig zijn. Hiervoor wordt de Resolve Raman handheld scanner gebruikt. Wat de Resolve Raman uniek maakt is het feit dat deze scanner de gevaarlijke stoffen kan detecteren zonder eerst de verpakking open te hoeven maken. Het poeder in een brief wordt dus geïdentificeerd door het papieren envelop heen! Hierbij maakt het ook niet uit of het gekleurde enveloppen zijn of enveloppen met bubbeltjesplastic.

De Resolve Raman is de ideale scanner voor veiligheidsdiensten en postsorteerders om gevaarlijke stoffen te detecteren zonder zelf hieraan blootgesteld te worden.

De Resolve heeft een zeer uitgebreide interne database voor de detectie van bijvoorbeeld verdovende middelen, explosieven, chemische stoffen, etc.

 

Voorbeelden

 

Een voorbeeld meting waarbij het witte poeder geïdentificeerd wordt door een gele envelop met bubbeltjesplastic en hierin een plastic zak.

 

Een tweede voorbeeld waarbij in de brief ook een plastic pot aanwezig is met het poeder. Identificatie kan dus zelfs door meerdere lagen van verpakking heen

 

Conclusie

De Resolve Raman van Agilent Technologies identificeert gemakkelijk chemische stoffen door verpakkingen heen; enveloppen met bubbeltjesplastic of een combinatie van enveloppen met ondoorzichtige plastic flessen. De analyse tijd is circa 1 minuut en gaat zonder de verpakking open te maken.

 

Savas Kaplan

Owner / Spectroscopy Specialist

Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte kunt u vanzelfsprekend contact opnemen met ons