Microplastic deeltjes vormen een aanzienlijke bedreiging voor ons milieu. De verontreiniging van ‘s werelds water, bodem en lucht met microplastics is een van de belangrijkste zorgen van vandaag.

Onderzoekers werken nu aan standaardisatie van de microplastics analyse om de chemische karakterisering (polymeertype) mogelijk te maken, samen met informatie over hun grootte, vorm, massa en het aantal deeltjes. Deze gegevens zullen waardevolle inzichten geven over de oorsprong van de microplastic vervuiling en onderzoekers zullen in staat zijn om de impact van de resultaten op de mens en het ecosysteem van de aarde te evalueren.

Meten van Microplastics

Kleinere microplastic deeltjes zijn het meest biologisch en toxicologisch relevant – hoe smaller het deeltje, hoe groter het risico.
Het chemisch identificeren van deze zeer kleine microplastics wordt meestal gedaan met behulp van vibratiespectroscopie. Deze benadering is echter vaak traag en resulteert in enorme gegevensbestanden (Gigabytes) met miljoenen nutteloze gegevens (een aanzienlijk deel van het filtermateriaal zal bijvoorbeeld geen deeltjes bevatten, vooral in het geval van analyse van drinkwater). Hierdoor zal de analyse veel langer duren en het resulteert ook in complexe gegevensevaluatie. Dit type analyse is niet erg geschikt voor het implementeren van microplastics imaging als een routine-analysetool.

Agilent 8700 Laser Direct Infrared (LDIR) Chemical Imaging Systeem

De Agilent 8700 LDIR is een lasergebaseerde imaging- en spectroscopietechniek. Het overwint de meeste nadelen van de technieken die worden gebruikt om microplastics te analyseren. De 8700 LDIR gebruikt een Quantum Cascade Laser (QCL), ontwikkeld door Agilent. In combinatie met een puntdetector en zeer snel scannende optiek kan het instrument het IR spectrum van een microdeeltje opnemen en identificeren binnen enkele seconden.

Dankzij de 8700 LDIR is het mogelijk om snel en geautomatiseerd de microplastic identificatie, groottemeting en semi-kwantificering uit te voeren. Hiernaast genereert de Clarity software ook automatisch een rapport van de resultaten.

De Agilent LDIR – een snelle en nauwkeurige oplossing voor microplastics

Na een geschikte monstervoorbereiding om microplastics uit een monster te extraheren, worden de microplastics gesuspendeerd in zeer zuivere ethanol. Chemische identificatie van elke microplastic wordt vervolgens gedaan met behulp van de volgende stappen in de onderstaande video.

Deze Clarity software demonstratie laat zien hoe gemakkelijk het is om het type kunststof in uw monster te bepalen, hoeveel van elk type aanwezig is en wat hun deeltjesgrootte is.

Klik op Afspelen om de demo video van de software te bekijken